Korunma tedaviden daha iyidir
Sararmış çim , tüm yıl boyunca ve özellikle yaz aylarında faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Çim, genellikle uygun olmayan bakımın (sulama, kesme, gübreleme vb.) bedelini öder .
Sararmış bir çim için çare nedir ? Hasarın kaynağı ne olursa olsun, çim rejenerasyonu için nihai çözüm , hasarlı alanları sonbaharda veya ilkbaharda yeniden tohumlamaktır . Bu yüzden önceden oynamak önemlidir: bugün kuru bir çimin ana nedenlerini göreceğiz, sonra sorunu çözmek ve önlemek için tavsiyelerde bulunacağız .
Kuru çim ve sulama
Geçen yazın olağanüstü ısısı ve kuraklığı, su olmazsa, yağmur veya sulama eksikliği nedeniyle çimlerin sararacağını açıkça göstermiştir. Her çimin, çim türüne, yaşadığınız bölgeye, mevsime, hava durumuna ve arazinin özelliklerine bağlı olarak bir su gereksinimi vardır. Yaz aylarında ülkemizde kuzeyden güneye günde 5 ile 7 l/m2 arasında dalgalanmaktadır.
Sık sık ıslanmaması tercih edilir , bu nedenle izin günleri telafi eden bol sulama ile 2-5 gün ara verin . Bunun nedeni, nemli bir ortamın, çimlerin sararmasının bir başka tipik nedeni olan mantar hastalıklarının başlangıcı için ideal bir yaşam alanı olmasıdır. Diğer şeylerin yanı sıra, bu sıra tabanlı sulama sistemi, çimlerin derin kökler geliştirmesini ve dolayısıyla ısıya daha dayanıklı olmasını sağlar.
Aynı nedenle (nemin kalıcılığından kaçının) çimleri sabah erkenden sulayın : bu şekilde iyice kuruması için zamanı olur.
Sararmış çim ve gübreleme
Tıpkı sebze bahçesindeki ve bahçedeki bitkiler gibi, çimin de beslenmeye ihtiyacı vardır. Gübreleme yetersiz veya tam tersine abartılı ise sonuç sararmış bir çim olabilir (azot eksikliğinin klasik belirtisidir).
Genel olarak, çimlerin yılda 4-5 kez gübrelenmesi tavsiye edilir : kış sonunda (Mart), ilkbahar sonunda (Mayıs), ilkbahar sonu ile yaz başı arasında (Haziran ortası / Temmuz), başında ve geç sonbahar (Eylül ve Aralık).
Her gübreleme, doğru gübreler ve döneme ve amaca uygun dozlarda yapılmalıdır . Genellikle, azot (N), fosfor (P) ve potasyumdan (K) oluşan yavaş salınan bir NPK gübresi kullanılırken, yaz aylarında fosfor içeren gübrelerden kaçınmak daha iyidir. Bunun yerine, beslenme eksiklikleri nedeniyle zayıflamış bir çimi canlandırmak için kullanıma hazır bir gübre kullanabilirsiniz.
Fazla ürün bile çimi sararabilir veya yakabilir : Bunu gidermek için yerden mümkün olduğunca çok granül toplayın ve konsantrasyonu seyreltmek için iyice sulayın. Bu çözüm, yanlış ürünü uygulamanız durumunda da geçerlidir. Önerilen dozlara yapışmanın yanı sıra gübreyi eşit olarak dağıtın : Bunun için bir gübre serpme arabası faydalı olabilir.
Yamalı kuru çim ve mantar hastalıkları
Mantarların neden olduğu çeşitli hastalıklar vardır ve özellikle Mayıs ve Eylül ayları arasında neredeyse tüm yıl boyunca çimleri etkilerler. Parazite ve fitopatinin evresine bağlı olarak, kuru çim üzerinde yamalar az ya da çok yuvarlak ve geniştir, renkleri beyazımsı / griden sarı ve kahverengiye kadar değişir.
Bir mantar hastalığı, geniş spektrumlu veya daha iyisi, spesifik bir mantar uygulanarak ele alınmalıdır (en yaygın birkaçını saymak gerekirse, sorumlu mantarı, örneğin Pythium veya Rhizoctonia solani tanımlayabilirseniz ). Önerilen dozlara kesinlikle uyun : mantar öldürücüler insanlar, evcil hayvanlar, toprak ve çimin kendisi için toksik olabilir.
Bazı koşullar patojenik mantarların yerleşmesini kolaylaştırır : her şeyden önce aşırı sulama. Aynı şey beslenme dengesizlikleri, yanlış kesim, keçe varlığı, zor iklim koşulları (nem, aşırı sıcaklık veya tam tersine don) için de söylenebilir. Hasta bir çim ile karşılaştığınızda, hasarın tekrar oluşmasını önlemek için bu faktörlerin hangisinin (veya hangisinin) onu bu kadar savunmasız hale getirdiğini anlamak için “anamnez” yapılması tavsiye edilir.
Sararmış çim nasıl önlenir
Önlemenin, sararmış çimlere dikkat etmekten ve ardından hasarlı alanları yenilemek için yeniden ekmekten daha iyi olduğu açıktır .
Çimleri sağlıklı tutmak ve sararmasını önlemek için :
- Yukarıda açıklandığı gibi uzun süre nemli kalmasından kaçınarak doğru miktarlarda sulayın.
- Yukarıda belirtildiği gibi tam bir şekilde ve zamanlama ile gübreleyin: Bu arada potasyum, bitkilerin hastalıklar, kuraklık ve soğukla mücadele etmesine yardımcı olur, ancak her zaman olduğu gibi aşırıya kaçmamalıyız.
- Çimleri doğru yükseklikte kesin.
- Keçeyi çıkarın.
Çimi çok alçaltmak, çim fidelerini strese sokmak anlamına gelir. Her mevsimin ideal bir yüksekliği vardır ve en sıcak ve en kurak aylar en hassas aylardır (burada yaz aylarında çim biçmenin püf noktalarını bulacaksınız ).
Çim biçtikten sonra sararmış mı ? Kesimin temiz olması için çim biçme makinesinin veya çim traktörünün bıçaklarının iyi bilenmiş olduğundan emin olun ; aksi takdirde bitki dokularını yırtarak genel bir sararmaya neden olurlar. Aynı durum Çayır biçme makinesini kullanırken de geçerlidir . Öte yandan, bir çalı tırpanı kullanıyorsanız , uygun ipi takın: çok kalınsa, düzgün bir şekilde kesmez, ancak çimleri aşındırır.
Keçe , ışık, su ve oksijenin geçişine engel teşkil eder ; su durgunluğunu ve mantar hastalıkları riskini artırır; gübreleme ve yeniden ekim etkinliğini azaltır. Bu nedenle çimleri temiz tutun: malçlamayı, çimlerin kolayca bozulduğu dönemlerle (daha sıcak aylarda) sınırlayın ve üfleyiciyi yalnızca çimenlikteki yaprakları boşaltmak için değil ( sonbahar bahçesinde yapılacak işlerden biridir ), aynı zamanda küçük budama kalıntılarından, talaş vb.
Çimleri periyodik olarak havalandırın (bağlantıda izlenecek tüm adımları bulacaksınız). Genellikle ihmal edilen bir işlemdir, örneğin havalandırıcı ile , tam olarak keçeyi (ve herhangi bir yosunu, neme bağlı başka bir dezavantajı) ortadan kaldırmak için yapılır.
Sararmış çimlerin bir başka olası nedeni , yakın zamanda döşediğiniz haddelenmiş çim kısımlarının arızalanmasıdır ( çok küçük çimlerde veya kenarlarda olabilir). Haddelenmiş çimin mükemmel bir şekilde döşenmesi için tüm adımları buradan kontrol edin .