Yaz aylarında çimlerinizi gübrelemek, çimleri güçlendirecek ve daha sıcak ve daha kuru koşullarla karşı karşıya kaldığında onu sağlıklı ve esnek tutacaktır. Bu önemli ipuçlarını uygulayarak güvenle gübreleyin.
Gübreyi yaymadan önce, daha fazla yabani otu teşvik etmemek için çimlerinizi kontrol edin. Bir papatya toplayıcı, bitkiyi kök kökleri bozulmadan çıkardığı için yabani otları çıkarmak için ideal bir araçtır – bu da yeniden büyümeyi önlemeye yardımcı olur. Yabani otlar ayıklandıktan sonra, sıra besin eklemeye gelir.
Hangi tür?
- Potasyum açısından zengin bir gübre, yoğun ısının etkilerini yönetmede çimleri desteklediği için yaz aylarında önemlidir.
- Yavaş salınan bir gübre, çok fazla uygulandığında daha az zarar görme olasılığı olduğundan çiminizi korumaya yardımcı olur.
Ne kadar?
- Tüm mevsimsel dozu bir kerede kullanmak yerine, gübrenizi üç eşit miktara bölün.
- Gübreyi üç uygulamaya bölmek, çime besinleri daha uzun süre emme fırsatı vererek daha tutarlı beslenmesini sağlar.
Uygulama ipuçları
- Granül çim yemi kullanırken, daha eşit bir dağılım sağlayan tekerlek tabanlı bir yem serpme makinesi kullanmak en iyisidir. Bu, çimin homojen bir etki yaratmak için dengeli bir gübre konsantrasyonunu emdiği anlamına gelir.
- Elle serpme, aşırı konsantre gübre alanlarına yol açma eğilimi gösterdiğinden, uzmanlar için bile yönetmek zordur. Bu, çimlerin yanmasına, büyüme hızı ve renk değişikliklerinde farklılıklara neden olabilir – bunların tümü, çimlerin düzensiz görünmesine neden olur.
Ne zaman sulanır
- Gübre serptikten sonra, bir fıskiye veya gül başlı bir sulama kabı kullanarak çimleri hemen sulayın.
- Bu, granüllerin toprağa doğru sürülmesine, yapraklardan yıkanmasına ve besin maddelerinin köklere taşınmasına yardımcı olur.
Malçlama makinelerinin avantajları
Malçlama makineniz varsa, çimleriniz daha az gübreye ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, biçme makinesi tarafından yayılan çim budamalarının, çiminizin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinlerin yaklaşık %30’unu sağlamasıdır.