Budama bahçe için harikalar yaratır. Daha fazla çiçeğin açmasına ve ağaçların meyve mahsulü üretmesine yardımcı olur. Şubat ayında bu denenmiş ve güvenilir ipuçlarını takip edin ve ilkbahar ve yaz aylarında bitkileriniz sizi güzel bir görüntü ile ödüllendirecek.
Budama makaslarını tutmadan önce, ahşap ve çiçek tomurcuklarını ayırt edin. Ağaç tomurcukları, yaprak ve dalları büyütür ve daha uzun ve daha ince görünmeye eğilimlidir. Çiçek tomurcukları kısa ve yuvarlaktır, çiçek ve meyve yetiştirir.
Yaprak döken bitkiler ve ağaçlar kış aylarında uykuda olduklarından, çıplak gövdeleri yapılarını ve neyin inceltilmesi veya kesilmesi gerektiğini görmeyi kolaylaştırır.
Olumlu budama tavsiyesi
- Geri tepmeyi ve hastalığı önlemek için her zaman düğümün (yaprakların, tomurcukların ve sürgünlerin gövdeden çıktığı yer) hemen yukarısını kesin.
- Yaprakların küflenmesini önlemek için küçük, aşırı kalabalık dalları çıkarın. Bu, haşere ve hastalık riskini azaltır ve bitki örtüsünün arasına hava ve güneş ışığının girmesine izin verir.
- Güvenli ve kolay budama için aletlerinizi bileyin – bir bitkide dağınık bir kesimin iyileşmesi daha uzun sürer. Kolay kesme için budama makası ve kalın saplar için budama makası veya elektrikli budayıcı seçin.
- Bitkiler arasında pamukçuk gibi hastalıkların yayılmasını önlemek için kullanımdan sonra aletlerinizi dezenfekte edin.
Kaçınılması gereken yaygın budama hataları
- Bir mantar hastalığı olan gümüş yaprağı önlemek için kiraz veya erik gibi budama meyve ağaçlarını yaz başlarına veya yaz ortasına kadar bırakın.
- Çiçek tomurcuklarıyla dalları kesmemeye çalışın – yoksa daha sonra çiçeklenme aşamasından ödün verirsiniz.
- Nemli hava, kestiğiniz yerde mikrop ve küf oluşumunu hızlandırırken, çok yüksek sıcaklık bitkileri strese sokar ve kurutur. Ilık bir gün beklemek daha iyidir – çok sıcak, yağmurlu veya soğuk olmadığında.
- Kalın, güçlü gövdeleri aşırı budamayın veya çok fazla ince, zayıf dal bırakmayın.
Ne kadar kesileceğini bilin
Her tür, farklı zamanlarda farklı budama yöntemleri gerektirir. Bazıları sadece yüzeysel bir toplama gerektirirken, diğerleri ilkbaharda güçlü yaprak büyümesini ve yeni sürgünleri teşvik etmek için hemen kesilmekten faydalanır.
- Eski büyümeyi kaldırarak ve yerden 10 cm yüksekliğe kadar keserek akasmalarda güçlü çiçekli sürgünleri teşvik edin.
- Wisteria ile, uzun sapları ikinci veya üçüncü yaprak tomurcuklarına kadar kesin, ancak hasar görmedikçe, kümelenmiş çiçek tomurcukları ile kısa yan sürgünler bırakın.
- Sarı çiçekler solduktan sonra kış çiçek açan yaseminleri toplayın. Bir tomurcuğu 5 cm’ye kadar kesin veya çok fazla ölü odun varsa daha fazla kesin.
- Buddleia, floribundas, hibrit çaylar, çalı ve sarmaşık güllerini kesin – orijinal boyutlarına bağlı olarak 15 cm-45 cm arasında bırakın.
- Sonbaharda meyve veren ahududu kamışlarını zemin seviyesine kadar budayın. Ancak yaz meyveli çeşitler için üst kısımları kesin.
- Bazı hassas yaprak dökmeyen bitkiler sadece hafif bir düzeltme gerektirir. Kartopu ve mahonia gibi daha eski, fazla büyümüş çalılar için üçte bir oranında kesmek onları gençleştirmeye yardımcı olacaktır.
- Ve çalı gülleri gibi bitkiler için yılda bir kez sertçe budanmak onları kompakt tutar.