Makaleler

SEBZE BAHÇESİ VE BAHÇE İÇİN DRENAJ KANALI: BASİT BİR ŞEKİLDE NASIL YAPILIR

Su durgunluğunu kalıcı olarak ortadan kaldırılır

Bahçe ilk yağmurda bataklık oluyor mu? Sonbahar yağmurlarıyla sebze bahçesi çeltik tarlası olur mu? Bu durumlarda sorun, eğer geçici değilse ve birkaç saat içinde kendi kendine çözülen su durgunluğudur – bitkilerinizde acı çekmelerine ve ölmelerine neden olur.

Suyun durgunluğu devam ettiğinde, aslında oksijen eksikliği nedeniyle toprağın verimliliğini değiştirir ve kimyasal maddelerin yıkanmasını , fitotoksik maddelerin birikmesini , sıcaklığın düşmesini ve yapının bozulmasını belirler. Aynı zamanda , çimlenmenin tıkanmasına , köklerin yetersiz büyümesine veya boğulmasına, besin maddelerinin düşük mevcudiyetine, hastalıkların gelişmesine , yabani otların büyümesine neden olarak bitki örtüsüne zarar verir . Artı, bildiğiniz gibi, bataklıklı bahçe ve sebze yaması pratik değildir.

Bugün bahçede ve sebze bahçesinde su birikmesi sorununun nasıl azaltılabileceğini, drenaj kanalının nasıl yapıldığını anlatıyoruz .

Bahçede ve sebze bahçesinde yağmur suyunun drenajı nasıl kolaylaştırılır

Su durgunluğunun nedenleri nelerdir ? Katkıda bulunan nedenler çeşitlidir, örneğin zayıf geçirgen bir toprak (çünkü killi topraklar tipik olarak çok gözenekli değildir) veya çok yoğun veya uzun yağmurlardan su ile zaten doymuş, doğal engellerin varlığı (kayalık bir tabaka gibi) toprak altında) veya insan yapımı (yakındaki su geçirmez bir kaldırım gibi). Suyun birikme eğilimi aşırı sulamadan da kaynaklanabilir.

Motorlu pompa ile acil bir durumda , suyu durduğu noktalardan uzaklaştırırsınız, ancak sorunu çözmek ve bahçede ve sebze bahçesinde su durgunluğunu sınırlamak daha iyidir:

  • Fazla yağmur suyunu toplayan ve eğimden yararlanarak bir drenaj noktasına (yağmur suyunun geri kazanılması için bir sistemin kanalizasyon, hendek veya tankı) akmasını sağlayan bir yeraltı drenaj kanalı (veya yüzey genişse bir kanal ağı) inşa edin. , sulama için yeniden kullanabilirsiniz).
  • Fazla yağmur suyunu yakalayan ve onu dağıtmak için çok geçirgen olmayan yüzeysel toprak veya alt toprak tabakasının üstesinden gelen ve daha derinde daha geçirgen bir katmana ulaşan bir sızma sistemi – bir hendek veya bir dağıtma kuyusu – tercih edin.
  • Yağmur suyunun kanalizasyon veya hendek yoluyla atılması hem çevre hem de bahçeniz ve sebze bahçeniz için sorunlar yaratabilir : su yollarının doğal rejimini değiştirerek sel ve taşkınlara neden olur; kanalizasyonları aşırı yükler ve yetersizliklerine neden olur; toprağın yeterli miktarda su depolamasını engeller. Aksine, yağmur suyunun filtreli drenaj kanalları (delikli borularla) veya infiltrasyon sistemleri aracılığıyla toprak tarafından emilmesini sağlamak, doğal su döngüsünün (yani yağış, buharlaşma, alt toprağın beslenmesi ve yüzey akışı arasındaki denge ) desteklenmesi anlamına gelir .

    Drenaj kanalı nasıl yapılır

    Drenaj veya sızma sisteminin boyutu ve derinliği, bahçenin/sebze bahçesinin büyüklüğüne, su durgunluğu sorununun ciddiyetine, toprağın özelliklerine ve mevcut bitki örtüsünün türüne (çim, sebze bahçesi, ağaçlar veya büyük çalılar).

    Yağmur suyu drenaj kanalının nasıl oluşturulacağı aşağıda açıklanmıştır :

    • Gerekirse, alanı çalı tırpanı ile temizleyin ve ihtiyacınız olan her şeyi sahada hazırlayın (taşımak için bir el arabası kullanabilirsiniz ) .
    • Bir kürek (ve iş eldiveni ) kullanarak veya uygun bir makine (katener) kullanarak kanalı kazın.
    • Zemin doğal olarak eğimli değilse, kazıyı derinleştirerek (her 3 m’de yaklaşık 3-6 cm) sabit %1-2’lik bir eğim oluşturun.
    • Geçirgen geotekstil (dokumasız kumaş türü) serilerek kazının dibine ve yanlarına yapıştırılır.
    • Metal kazıklar, çiviler veya çakıl taşları kullanarak fazla jeotekstili kanalın kenarlarında sabitleyin.
    • Bir çakıl tabakası atın.
    • Delikli veya oluklu bir drenaj borusu (drenaj) döşeyin.
    • Drenajı daha fazla çakılla örtün.
    • Geotekstili çakılın üzerine katlayın ve mandallarla sabitleyin (bu, yağmur suyunun çakıl ve drenajlardan toprak, kök vb. ile tıkanmadan geçmesini sağlar).

    Son olarak, kazıdan kalanları toprağın bir kısmı ile doldurun. Çim ekerek drenaj kanalının yüzeyini bitirebilirsiniz; çim ile halı; çakıl veya dekoratif bahçe taşları yerleştirmek. Her durumda, önemli olan, alanın geçirgen olması, dolayısıyla beton jetleri veya çimentolu derzler olmamasıdır.

    Aynı şekilde, bir dağıtma hendeği inşa edebilirsiniz , yani jeotekstil ile kaplanmış ve gerekirse içine delikli bir drenajın yerleştirilebileceği çakılla doldurulmuş bir kazıdır (sızma ve taşıma işlevi, her durumda zaten tarafından gerçekleştirilir). çakıl).

    Bahçe ve sebze bahçesi için yağmur suyu drenaj sistemi üzerinde kazı çalışmalarına başlamadan önce :

    • Yağmur suyu yönetiminin yerel olarak nasıl düzenlendiğini kontrol edin; Drenaj sisteminiz bir hendeğe, kanalizasyona vb. boşalabiliyorsa.
    • Suyun birikme eğiliminde olduğu kritik noktaları belirleyin (örneğin, zemindeki oyuklar, iniş çıkışları, kaldırım veya muhafaza duvarı gibi geçirimsiz yüzeylere bitişik alanlar).
    • Drenaj ağının rotasını tabloda tanımlayın: en kısa rotayı seçin, ancak alt toprağa (yerli bitkilerin boruları ve kabloları, ağaç kökleri, çok kompakt toprak katmanları, vb.) ve mesafelere (evden) dikkat edin. , mülklerden komşular vb.).

    Çalışmalar sırasında yağmur suyu drenaj sisteminin yerini ve nasıl yapıldığını belgelemek için fotoğraflıyor. Kazı alanına yerinde su girerse, bunu bir motorlu pompa ile giderin : Motorlu pompanın en iyi bilinen kullanımı sulama olsa bile, motorlu pompanın diğer kullanımlarının neler olduğunu öğrenin .

    Su durgunluğunun yetersiz kalibre edilmiş sulamadan kaynaklanabileceğini söylemeden önce, işte bahçeyi doğru şekilde sulamak için 3 sır . Su zarar verebilir, ancak özellikle sıcak aylarda bitkiler için hayati önem taşır: İşte yaz aylarında bahçenizin bakımını nasıl yapacağınız ve tatile çıkmadan önce bahçede yapmanız gerekenler .

  • Bahçede su durgunluğu nasıl önlenir

    Yağmur suyunun bahçeye ve sebze bahçesine taşmasını önlemek için bazı ipuçları ile bitiriyoruz . Zaman zaman, geçici olarak su durgunluğu meydana geldiğinde geçerli olan önleyici çözümlerdir ; veya aile bahçesi veya çiçek tarhları gibi küçük bir alana uygun periyodik müdahaleler :

    • Herhangi bir çöküntüyü ortadan kaldırmak için toprağı düzleştirin, böylece su birikmez.
    • Toprağı sıkıştırmayın.
    • “Zorunluluktan bir erdem yaratın”: ıslak toprağı iyi tolere eden bitki bitkileri.
    • Klasik karyola sistemi ile veya kesonlarla kaldırarak yükseltilmiş bir sebze bahçesi yaratın. Ardından bahçe yatakları için de aynısını yapın.
    • Toprağı daha geçirgen hale getirin: yeke veya manuel aletlerle çalışın ; daha gözenekli hale getirmek için toprak iyileştiriciler ekleyin (killi ise kum ve turba); gübre veya kompost içeren gübre; yeşil gübre tekniğini benimser.
    • Çok yoğun olan, yapısını bozan toprağı işlemekten kaçınır.
    • Aşırı mekanik işleme nedeniyle işleme tabanının oluşmadığından emin olun.
    • Araba yolu, park yerleri vb. geniş çimli derzli bloklar, kum dolgulu derzli gözenekli bloklar, drenaj betonu gibi geçirgen döşemeleri tercih edin.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir