Bir angaryadan çok bir zevk olan teras bahçeciliği, son derece terapötik olabilir ve kendinizi kaybetmenin ve zihninizi günlük yaşamın stres ve gerginliklerinden arındırmanın harika bir yoludur.
Apartman yaşamının dünyanın her yerindeki büyük kentsel alanlarda norm haline gelmesiyle birlikte, birçok şehir sakininin flora ve fauna ile temas eksikliğinden olumsuz etkilenmesi şaşırtıcı değil. Giderek yaygınlaşan bu soruna basit ama etkili bir çözüm, balkonunuzda veya çatı terasınızda bir mini bahçe oluşturmaktır – bu, çok ihtiyaç duyduğunuz doğa düzenlemesini elde etmenizi sağlamanın hızlı ve uygun maliyetli bir yolunu kanıtlayacaktır!
Her zevke hitap edecek bahçecilik seçenekleri var – çiçekler, otlar, sebzeler ve çalılar yetiştirebilirsiniz; veya kendinizi maceracı hissediyorsanız, bir veya iki bonsai ağacı yetiştirmeyi deneyebilirsiniz!
Neden Teras Bahçe Oluşturmalısınız?
İşte kendi teras bahçenize sahip olmanın birkaç avantajı:
- Temiz havaya maruz kalma ve doğayla bağlantı, zihinsel ve fiziksel sağlığınız için harikalar yaratacak belirgin bir esenlik duygusu yaratmaya çalışır.
- Yeşil bir dış mekan, kötü karbondioksiti solunabilir oksijene dönüştürür ve sıcak yaz aylarında sıcaklıkları daha katlanılabilir hale getirecek bir ısı emici görevi görür.
- Bir kitap ve kahve (ya da belki güzel bir bardak beyaz!) ile dinlenmek için güzel bir yeriniz olacak.
- Gelişmiş estetik, mülkünüze önemli miktarda parasal değer katacaktır.
- Kendi yetiştirdiğiniz organik sebzeniz sadece kimyasal içermekle kalmayacak, aynı zamanda süpermarket ürünleriyle elde edemeyeceğiniz bir tazeliğe de sahip olacaktır. Ve belki daha da önemlisi, lezzet ölçeğin dışında olacak!
Teras Bahçe Oluşturma Yolunda Önemli Adımlar:
1) Başlarken
Toprak dolu saksıların ve balkon kutularının ağırlığını hafife almayın – binanızın bütünlüğünü kontrol edin ve işe uygun olduğundan emin olun.
Su yalıtımınızın sağlam olduğundan emin olun – başlamadan önce ele alınmazsa küçük sızıntılar hasar verici, onarılması zor sızıntılara dönüşebilir.
Yönteminizi seçin – sert bir yüzey üzerinde saksı bitkileri koleksiyonunu bir araya getirebilirsiniz; Ya da küçük bir çim oluşturma fikrinden hoşlanıyorsanız, terasınızın zeminini toprak/gübre karışımıyla kaplayabilir ve hızlı büyüyen çim tohumu ekebilirsiniz.
İkinci yaklaşımı tercih ediyorsanız, ikincil bir yalıtım katmanıyla korunan su geçirmez bir membran eklemek çok önemlidir.
Drenaj:
Herhangi bir bitkinin başarılı bir şekilde büyümesi için nemin ve besinlerin verimli bir şekilde alınması esastır ve bunun için su birikmesini önleyen gözenekli bir toprak olmazsa olmazdır. Yalıtım tabakasının üzerine bir drenaj matı uygulayarak fazla suyun dışarı akmasını sağlamalısınız. Daha sonra toprak ve drenaj tabakası arasına bir jeotekstil filtre yerleştirilmelidir – bu, toprak ve organik kalıntıların dışarı atılmasını önleyecek ve bu da drenajlarınızın döküntü ile tıkanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Saksı bitkileri seçeneğini tercih ederseniz, gereksinimler minimumdur – saksılarınızdan sızan fazla suyun akabileceğinden emin olun. Saksı bitkilerinin bol miktarda sulamaya ihtiyacı vardır, bu nedenle su kaynağınızın uygun bir şekilde teras veya balkonunuza yakın olması en iyisidir.
Dış mekan alanınız yüksekteyse ve açıksa, daha hassas bitkileri korumak ve alanı sizin ve aileniz için daha yaşanabilir hale getirmek için kafes gibi bir rüzgar kesici koymak iyi bir fikirdir. Güller, sarmaşıklar, yabanasması, hanımeli ve salkımları, bir kafes üzerinde büyüyecek olan tırmanma bitkilerinden sadece birkaçıdır.
2) Yerleşim Planlama
Hazırlanan yüzey ile şimdi tercih ettiğiniz düzeni düşünmenin zamanı geldi. Doğaları gereği, çatı terasları alanla sınırlıdır, bu nedenle tencere ve kutularınızın, alanın kullanılabilir kalacağı şekilde konumlandırılması önemlidir. Hangi alanların güneşli, hangilerinin gölgeli olduğunu belirleyin ve bitkileri ışık gereksinimlerine göre yerleştirin.
3) Bitkilerinizi Seçmek
Teras bahçeniz için uygun bitkileri seçerken, önemli bir toprak derinliği gerektiren köklü bitkiler tavsiye edilmez. Bunun yerine çimenler, eğrelti otları, palmiyeler ve alliumlar gibi lifli kök sistemine sahip bitkileri seçin.
4) Saksılar ve Toprak Tipi
Artık hangi bitkileri sevdiğinizi belirlediniz, tercih ettiğiniz kap türüne karar verebilirsiniz. Pişmiş toprak, ahşap, metal, plastik veya taş gibi çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Sebze yetiştiriyorsanız, yükseltilmiş bir yatak dikkate değer; Tırmanma tesisleri sizin işinizse, bir kafesin kurulumu hızlı ve kolaydır.
Seçtiğiniz toprağın bileşimi, ne ektiğinize bağlıdır. Örneğin, manolyalar nispeten asidik, iyi drene edilmiş ve iyi döllenmiş toprağı sever; lavanta ise düşük pH’lı kireçli, besin açısından fakir topraklarda evdedir.
4) Konteynerler ve Toprak Tipi
Artık hangi bitkileri sevdiğinizi belirlediniz, tercih ettiğiniz kap türüne karar verebilirsiniz. Pişmiş toprak, ahşap, metal, plastik veya taş gibi çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Sebze yetiştiriyorsanız, yükseltilmiş bir yatak dikkate değer; Tırmanma tesisleri sizin işinizse, bir kafesin kurulumu hızlı ve kolaydır.
Seçtiğiniz toprağın bileşimi, ne ektiğinize bağlıdır. Örneğin, manolyalar nispeten asidik, iyi drene edilmiş ve iyi döllenmiş toprağı sever; lavanta ise düşük pH’lı kireçli, besin açısından fakir topraklarda evdedir.
5) Bahçeciliğe Başlayın
Tüm bahçe-teras ihtiyaçlarınıza el koyduktan ve her şey yerli yerine oturduktan sonra nihayet bahçe işlerine başlayabilirsiniz! Bitkileri özel ihtiyaçlarına göre sulayın ve bazı bitkilerin gerektiği kadar iyi çalışmadığını düşünüyorsanız, karışıma biraz yem ekleyin. Herhangi bir haşere, hafif bir deterjan çözeltisi ile yapraklardan silinebilir.
Son rötuşlar bazı hafif mobilyalar, belki bir masa ve sandalyeler, hatta belki de klasik bir pub-bahçe bankı ile uygulanabilir.
Bu basit yönergeleri takip etmek, daha önce hiç olmadığı kadar açık alanınızın keyfini çıkarmanızı sağlayacaktır!