Makaleler

DOĞRU BUDAMA YAPMAK İÇİN İPUÇLAR ZAKKUM BUDAMA,

Bahçıvanlıkta uzman olmayanlar bile onu tanırlar: güçlü öncü yapraklardan ve gösterişli çiçeklerden. Akdeniz bölgesinde kendiliğinden yetişen ve süs bitkisi olarak çok yaygın olan zakkumdan ( Nerium zakkum ) bahsediyoruz . Aslında, Mayıs / Haziran’dan Eylül’e kadar, zengin bir kırmızılar, pembeler, portakallar, sarılar ve beyazlar paletinde, tam veya alacalı, narin veya parlak renklere sahip çiçek kümeleri üreterek çiçek açar.

Doğası gereği zakkum gür bir alışkanlığa sahiptir, ancak bir fidana uyarlanabilir. Senografik bir çit oluşturabileceğiniz veya saksılarda da yetiştirebileceğiniz (bitkinin gelişimini takiben periyodik olarak değiştirilecek) bir çalıdır.

Aslında, zakkum hızlı büyür ve bir yetişkin olarak görkemli boyutlara ulaşır . Bu nedenle, ekimden önce, hangisinin en iyi pozisyon olduğunu dikkatlice inceleyin. Zakkumun budaması bitkinin sağlığı için hayati değilse (ki kendisi fazla bakım gerektirmez), hacmini içerecek ve şekle düzen verecek hale gelebilir. Bugün zakkumların ne zaman ve nasıl budanacağını tam olarak görüyoruz .

Zakkum budaması: Doğru dönem nedir?

Zakkum ne zaman budanır ? Her şey çiçek açan dallara, çiçekleri üretenlere bağlıdır. Diğer çalılardan farklı olarak, zakkum, en az bir yıl boyunca daha yaşlı dallarda çiçeklenme ile aynı yılda gelişen ikincil genç dallarda ilkbahar ve yaz sonlarında çiçek açar. Bu nedenle, genel olarak kış sonundan ilkbahar başlarına kadar (Aralık ve Şubat ayları arasında) vejetatif yeniden başlatmadan önce budama yapılmalıdır . Daha soğuk bölgelerde Mart/Nisan sonunu bekleyebilirsiniz; iklimin daha ılıman olduğu ve vejetasyonun yeniden başlaması beklenirken, zakkum budamasını sonbaharda yapabilirsiniz.

Zakkum gibi vejetatif büyümeden önce yapılan budamaya kış veya kuru budama denir. Tüm çalılar, özellikle çok güçlü olanlar için uygun değildir: kiraz defne budama durumu budur .

Zakkum nasıl budanır: teknikler ve ekipman

Söylediğimiz gibi, zakkum çiçeklenmesi sadece genç dallara değil, aynı zamanda yaşlı dallardan oluşan bir yapıya da ihtiyaç duyar. Peki zakkum nasıl budanır ?

  • Kışın sonunda / ilkbaharın başında, bir rimonda budaması yapın : kuru, kırılmış ve hastalıklı dalları çıkarın (zakkum da etkileyen pamukçuk gibi hastalıklarda tek çare budamadır). Rimonda zaten yeterli olabilir: Ağacın yaşına ve boyutuna bağlı olarak makas ve budama makası gibi el budama aletlerini kullanabilirsiniz . Kaldırılacak dallar oldukça büyükse (ve budamanız gereken birkaç zakkum varsa), akülü elektrikli testere veya teleskopik bir budayıcı (zakkum 3 m ve üzeri olabilir) tercih edebilirsiniz.
  • Gerekiyorsa çok fazla dal kesin , zayıf olanlar, gölgelik merkezine gidenler vs.: Bitkiye hava ve ışık girmelidir. Ayrıca olması gerekenden daha fazla uzayan veya yanlış yöne giden dalları keserek gölgeliği dağıtın.
  • Yavaş yavaş, yıldan yıla, çalı , en eski dalları tabandan keserek veya arka kesimlerle kısaltarak yaşlanır.
  • Sert müdahaleler yapmayın : örneğin, elinizi ihmal edilmiş bir zakkum üzerine koymanız gerekiyorsa, tek bir agresif budama yerine birkaç kez kademeli budama yapmak daha iyidir.

Güzel ama zehirli: zakkum nasıl budanır demişken, onu unutamayız. Bitkinin her parçası insanlar ve hayvanlar için zehirlidir : tohumlar, kökler, ağaç kabuğu, yapraklar, meyveler (çiçeklenmeden sonra ortaya çıkan ve tohumların çıktığı baklalar). Bu nedenle, zakkum budarken iş eldivenleri (veya elektrikli testere veya budayıcı kullanmanız gerekiyorsa anti-cut) ve koruyucu bir vizör kullanın ; işin sonunda aletleri dezenfekte edin. Budamadan sonra kesilen dalları yakmayın : çıkan duman zehirlidir.

Budama, çalı ve ağaçların dallarının hem tamamen kesilmesi hem de kısaltılması anlamına gelir. Her iki durumda da, budama stresinin nerede kesileceğini ve sınırlandırılacağını seçmek çok önemlidir : nasıl olduğunu biliyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir