Makaleler

YAPRAK DÖKMEYEN BİR ÇİT NASIL YAPILIR

Ne zaman ve nasıl ekilir, ne zaman ve nasıl budanır

Yaprak dökmeyen çit bitkileri dikmeyi mi düşünüyorsunuz ? Bir bahçe çiti, sınırı belirlemek ve kötü niyetli kişilerin girmesini önlemek, mahremiyetinizi korumak, gürültü ve trafik kirliliğini filtrelemek için idealdir. Sadece bu değil, çit aynı zamanda bir rüzgar siperi bariyeri olarak da işlev görür – özellikle kuvvetli rüzgarların estiği alanlarda – bahçenin farklı işlevlere sahip bölümleri arasında bir bölücü olarak, gölgelik olarak, istemediğinizi maskelemek için bir perde olarak göz önünde bulundurun (bahçe, kompost, ayrı atık toplama kutuları…). Hepsi ahşap çitler, metal ağlar ve benzerlerinden çok daha iyi bir estetik sonuca sahiptir. Unutmayalım ki, yaşayan bir çit, bahçe ve sebze bahçesi için çok yararlı olan biyolojik çeşitliliği (böcekler ve diğer hayvanlar) barındırır.

Bir çit için neden yaprak dökmeyen bitkileri seçmelisiniz? Bunun nedeni , sonbaharda zaman ve enerjiyi “boşa harcamadan” veya sonbaharda yapraklarını kaybetmeden veya ilkbaharda yenilerini üretmeden tüm yıl boyunca yapraklarını tutmalarıdır . Bugün, bahçede mükemmel bir yaprak dökmeyen çitin olması için hangi bitkileri seçeceğimizi, nasıl dikeceğimizi ve nasıl bakımını yapacağımızı konuşacağız .

Hangi yaprak dökmeyen çit bitkileri seçilir?

Yaprak dökmeyen bitkiler , yaprak döken ağaçların aksine sonbahar yapraklarını dökmeyen, tüm yıl boyunca yeşil kalan ağaçlar ve çalılardır . Bu, yapraklarını sonsuza kadar korudukları anlamına gelmez, ancak düşüşlerinin (ve ardından yenilenmelerinin) kademeli olduğu ve türlere bağlı olarak her 3-6 yılda bir gerçekleştiği anlamına gelir. Bu, pratikte bahçede üfleyici veya tırmık ile yapılacak daha az temizlik işi anlamına gelir .

Yaprak dökmeyenler hem geniş yapraklıdır – klasik yaprak dökmeyen çit bitkilerinden bahsetmek gerekirse kiraz defnesi ve şimşir gibi büyük yapraklı türler – ve yine yaprak dökmeyen çitlerden bahsetmek gerekirse porsuk ve mazı gibi genellikle iplik benzeri veya düz yapraklı kozalaklı ağaçlar .

Ağaçlar ve hepsinden önemlisi, yaprak dökmeyen çalılar, özel olarak organize edilmiş hayati işlevler sayesinde soğuğa dayanıklıdır – örneğin kışın bile minimum fotosentez yapabilirler – ve iç bitki dokularını ve iç bitki dokularını koruyabilen sağlam ama esnek yapraklara sahiptirler. rüzgarın gücüne, kar ve yağmurun ağırlığına dayanabilir.

Tek bir türden oluşan bir bahçe çiti oluşturmak için , fidanlıkta çalı türü ve çeşidi seçimi konusunda şımartılırsınız. İşte bazı fikirler: kutsal, şimşir, kamelya, eleagno, evonimo, fotinia, yasemin, ardıç, kiraz defne, kurtçuk, osmanthus, piracanta, pittosphorus, ormangülü, porsuk, mazı, kartopu. Bahçenizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, bunlar arasından yılın belirli bir döneminde size çiçek açan, yaprak dökmeyen bir çit kazandıran bitkileri seçin. Kırsal kesimde yaşıyorsanız, bölgeye özgü türleri tercih edebilir ve belki de sadece bir tür yerine 2 veya 3’ü birlikte dikebilirsiniz.

Bahçe çitiniz için hangi bitkileri tercih edeceğinize karar vermeden önce işlevinden (sınır, bölücü vb.) başlayın ve bölgenin iklimini değerlendirin; arazinin özellikleri; güneşe, eve ve mevcut bitki örtüsüne göre sahip olacağı yön.

Bir bahçe çitinin ne zaman ve nasıl dikileceği

Yaprak dökmeyen çitinizin çalılarını nakletmek için doğru zaman Ekim’den Mart’a kadardır : ancak, sonbaharda ekerseniz, köklerin adapte olması ve ilkbaharda güçlü bir şekilde devam etmesi için bolca zamanı olduğunu unutmayın. 1-2 yaşında, çıplak köklü veya toprak ekmekli genç bitkileri tercih edin: bunlar en çok yetiştirilen bitkilerden daha kolay kök salıyor – ve bitki örtüsü açısından daha zengin – ve ekimden daha az strese maruz kalıyorlar.

Yaprak dökmeyen çit bitkileri dikmeye hazır olun :

  • Duruma bağlı olarak, örneğin bir Motorlu Tırpan  veya Çim Biçme Makinası ile alanı biçmeye veya temizlemeye devam edin .
  • Bir motorlu çapa veya kürekle, toprağı hareket ettirmek ve oksijenlendirmek için yaklaşık 50 cm genişliğinde ve çitinizi yapmanız gerektiği kadar uzun bir toprak şeridi işleyin.
  • Taşları, önceki çalıların köklerini vb. ortadan kaldırın.
  • Toprağı besinler ve faydalı mikroorganizmalarla zenginleştirmek ve fiziksel özelliklerini iyileştirmek için gübre veya olgun kompost dağıtın ve hafif bir öğütme veya kazma ile gömün.
  • Çit çalılarını dikmeden önce, toprağı iyileştirmek ve yumuşatmak için yüzeysel bir toprak işleme daha yapın.
  • Fidelerin ekimine devam edin, kürekle her biri için küçük bir delik açın ve daha sonra kazılmış toprakla kaplayın.
  • Yabani otların büyümesini sınırlamak için (sadece değil), kullandığınız malzemeye (levha, gevşek malzeme vb.) ve benimsediğiniz döşeme tekniğine bağlı olarak ekimden önce veya sonra bir malç yapmak faydalı olabilir. Burada en iyi malçlamayı yapmak için ipuçlarımızı ve bunu yapmak için tüm iyi nedenleri bulacaksınız .
  • Yaprak dökmeyen çit için sadece birkaç örnek dikmeniz gerekiyorsa, tüm alanın toprağını çalışmak yerine, daha yüzeysel kazılmış toprağı (ilk 10-15 cm, daha verimli) ayıran yaklaşık 40x40x50 cm’lik delikler kazmak daha iyidir. ) en derin olanla karşılaştırıldığında. Her bitkiyi deliğine yerleştirdikten sonra, orijinal tabakalaşmaya göre gübre veya kompostla karıştırılmış kazılmış toprakla doldurun (altta daha az verimli toprak, son olarak en verimli katman).Sonbahar sadece yeni bir çit inşa etmek için değil, aynı zamanda yeni ağaçlar, güller, otsu bitkiler dikmek için de en iyi zamandır: Ekim ayında bahçede yapılacak işleri görün .

    Yaprak dökmeyen çit , bitkinin ihtiyaçlarına, iklime ve mevsimin eğilimine, toprak türüne göre sulanmalıdır: damla sulama sistemi kurarak taahhüdü otomatikleştirebilirsiniz . Daha sonra özellikle çitin ömrünün ilk yıllarında su ve besinleri çalabilen yabancı otları kontrol altında tutmak önemlidir . Malçlama yaptıysanız, saplar ve malç malzemesi arasındaki boşluklara sürünen yabani otları elle çıkarın. Bununla birlikte, malçlama yapmadan, hem yabani otları temizlemek hem de toprağı havalandırmak için yabani otları temizlemeniz veya çitin etrafındaki toprağı işlemeniz gerekir.

    Çitin sağlığına (ve dolayısıyla estetiğine) dikkat edin: yaprak bitlerine, ksilofag veya yaprak döken böceklere, külleme gibi mantarlara karşı dikkatli olun. Pülverizatör ile uygulanacak doğal veya sentetik pestisit tedavilerine başvurabilirsiniz : İlkinden bahçe bakımının doğal tedavilerle yapılmasından bahsetmiştik .

    Tam olarak parazitler nedeniyle veya başka nedenlerle, yaprak dökmeyen çitin tüm fideleri kök salmayabilir : mevsime ve iklim koşullarına uygun olarak, ölü bitki kalıntıları ve ölü bitki kalıntılarının uzaklaştırılmasıyla mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidirler. yeni bitkiler dikmek.

  • Yaprak dökmeyen bir çit nasıl budanır

    Bahçe çitiniz için gerekli olan budama, hiçbir durumda sert olmamalıdır. Yaprak dökmeyen çitin yaşamının ilk yıllarında, budama – “eğitim” olarak adlandırılır – çalıların yoğun dalların iç içe geçmesini sağlamaya hizmet eder, böylece bitki örtüsü yoğun olur. Yaprak dökmeyen çitler, şiddetli eğitim kesintilerine tolerans göstermez , bu nedenle yan dalları ve istenen yüksekliği aşarsa ucu budayarak kendinizi sınırlandırma kesintileriyle sınırlayın.

    Bakım budaması bile – yetişkin yaprak dökmeyen çitlerde yaptığınız – en aza indirilmelidir: kışın sonunda kırık veya hasta olan kovaları temizlemek ve geometrik veya ayrıntılı (budama sanatı) sık sık şekli ayarlamak. bitkilerin ne kadar büyüdüğüne bağlıdır.

    Genellikle olduğu gibi, yaprak dökmeyeniniz resmi bir çit ise, yani geometrik bir şekil gibi, her bir buçuk ayda bir Nisan ve Eylül ayları arasında, bir makas veya çit budama makinesi ile budama yaparak (çit özellikle yüksek veya bahçe düz değilse, en iyi seçim direkli bir çit düzeltici olabilir ). Bu gösterge hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bitkiler için geçerlidir; daha yavaş olanlar için aynı dönemde birkaç budama yeterlidir.

    Kiraz defnesi, hızlı ve güçlü bir büyüme ile her daim yeşil olan bir çittir: İşte kiraz defnesini nasıl budayacağınızla ilgili ipuçlarımız ve tüm bahçe çitlerinizi mükemmel bir şekilde budamak için bazı püf noktaları .

    Her zaman bahçe aletlerinin bakımının daha az çabayla ve daha güvenli çalışmaya hizmet ettiğini söylüyoruz: bu aynı zamanda çit budama makinesi ve bıçakları için de geçerlidir. Çit budayıcı bakım kılavuzunun tamamını izleyin .

    Çit düzelticilerden bahsetmişken: Piyasadaki çeşitli elektrikli, pilli veya benzinli çit düzeltici türlerine genel bir bakış . Pilli çit düzeltici modelleri ile ilgileniyor musunuz ? Pille çalışan bahçe aletlerinin özerkliği hakkında daha fazla bilgi edinin .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir