Bahçıvanlık söz konusu olduğunda, temel çalışmaları yapmak hayati önem taşır. En iyi ipuçlarımızla bitkilerinizin mümkün olan en iyi başlangıcı yapmasını sağlayın ve güçlü ve sağlıklı büyümeye devam edin.
Önce toprağınızı kontrol edin
Farklı bitkiler farklı toprakları tercih eder. Toprak çok ağır veya hafifse, dokusunu ve kalitesini iyileştirmeniz gerekebilir. Üç ana tip şunlardır:
- Kil toprak: Yapışkan, çamurlu bir kıvama sahiptir ve kazılması zor bir his verir. Parçalamak için bol miktarda kompost veya çürümüş gübre ekleyin.
- Kumlu ve/veya kireçli toprak: parmaklarınızın arasından kolayca düşer. Daha verimli ve nemi daha iyi tutmak için iyi çürümüş organik madde ekleyin.
- Kil ve kum arasında bir yerde: genç kökler bu ince, eğimli toprakta kolayca yayılır.
Toprağınızın pH’ını bilin
Çoğu bitki nötr ila asit pH’ını 6 civarında sever. Toprağınızın pH’ını düşürmek için şunları yapabilirsiniz:
- Asit bazlı kompostlar ekleyerek toprağın doğal pH’ını ayarlayın
- Yükseltilmiş yatakları veya kapları asitli toprakla doldurun
Sadece mevcut toprağınıza uyan bitkileri seçmek, zaten orada olanı değiştirmeye çalışmaktan daha kolay olabilir.
Önce planlayın, sonra ekin
Belki yepyeni bir bahçeniz veya doldurmanız gereken boş çiçek tarhlarınız vardır. Ancak bir şey satın almadan önce bir dikim planı yapın:
- Kataloglardan, dergilerden ve web sitelerinden beğendiğiniz resimleri bulun
- Bitkileri bahçeye yerleştirin ve olası yerleşimleri keşfedin
- Tamamen büyüdüğünde boyutlarına uyacak kadar boşluk bırakın
- Dikim derinliklerini kontrol edin. Örneğin, sakallı süsen üzerindeki rizomlar toprağın hemen üzerine oturmalıdır. Güller için, sapların kök sistemine katıldığı yerdir.
Farklı ekim yöntemleri
Tencere
Çömlek ile aynı derinlikte bir delik kazın ve çevresinde fazladan 2 cm boşluk bırakın. Toprağı sıkı, keçeleşmiş kök toplarının etrafından uzaklaştırın – kökleri kırma konusunda endişelenmeyin, yenileri kısa sürede yeniden büyür. Düzenli olarak yavaş salınan bir gübre veya sıvı yem ekleyin.
Yalın kök
Çıplak köklü güller, ağaçlar ve çalılar için, toprağın “gelgit işareti” ile aynı derinliğe ekin – bu, daha önce ekildiği derinliği gösterir. Köklerin rahatça yayılabilmesi için deliğin kenarlarını çatallayın. İyi çürümüş gübre, kan ve kemik veya mikorizal mantar tabakası ekleyin. Gerekirse, dikmeden önce destek kazıklarına çekiçleyin.
Soğansı Bitkiler
Drenaj için birkaç parça kırık çanak çömlek ile kapların tabanını hizalayın, ardından kompost ve biraz kum. Ayrıca, belki de ağaçların etrafında gruplandırarak, çimlerdeki soğanları doğallaştırabilirsiniz. Ve bahar boyunca renkli bir görüntü için, lazanya yapıyormuş gibi ekin: altta laleler ve üstte çiğdem gibi erken çiçek açan çeşitler.
Fiş bitkileri
Bu küçük fideler, bir kaba veya bordüre dikmeden önce daha büyük saksılarda yetiştirebileceğiniz farklı boyutlarda gelir. Yetiştirildikleri kaplardan hafifçe iterek çıkarmadan önce tapaları sulayın. Bazı bitki türlerinin don tehlikesi geçtikten sonra dışarıda ‘sertleşmesi’ gerekir.