Makaleler

BAHÇENİZDEN KÖSTEBEKLERİN ÇIKARILMASI: ETKİLİ YÖNTEMLER VE İLAÇLAR

Kusursuz toprak yığınları? İşte yapmanız gerekenler

Köstebek , ovalar ve dağlar arasında her yerde yaşayan yalnız bir hayvandır: ekili arazilerde, sebze bahçelerinde, bahçelerde, çayırlarda, meralarda, ormanlarda. Ülkemizde birkaç türü vardır: Talpa europaea , caeca ve romana . Güçlü pençelerle donatılmış ön ayaklarıyla, hareket etmek ve avlanmak için kullandığı yuvaları ve tünel ağlarını kazdığı yerde yeraltında kalır. Esasen böcek öldürücüdür : böcekler, larvalar, solucanlar, salyangozlar ile beslenir, aynı zamanda amfibiler ve sürüngenler gibi küçük omurgalılarla da beslenir. Görme yeteneği çok zayıftır, ancak diğer yandan çok güzel koku ve işitme duyusuna sahiptir.

Köstebek kış uykusuna yatmasa bile, “görünür” kazma faaliyeti ilkbahar ve sonbahar arasında yoğunlaşarak bahçede ve sebze bahçesinde sorunlara neden olur. Ancak kışın, toprağın daha derin bölgelerinde yaşar ve beslenir. Büyük kökleri olmayan, yumuşak – bu nedenle engellerden arınmış ve kazması kolay – ve besin açısından zengin, sessiz alanları tercih eder. Bu yazımızda, bahçedeki ve sebze bahçesindeki köstebeklerin zararlarından bahsettikten sonra, bu yorulmak bilmeyen kazıcıların nasıl önleneceğini ve ortadan kaldırılacağını anlatacağız.

Bahçedeki ve sebze bahçesindeki Köstebek : zarar

Bahçede bir köstebek varlığı kolayca tanınabilir: toprak höyükleri kesin bir ipucudur. Köstebekler tünel kazarken, çıkana kadar toprağı hareket ettirerek yolu temizlerler. Bir çimde neden oldukları hasar her şeyden önce estetiktir : İngiliz bahçesi gibi , toprak yığınlarıyla dolu çimenli bir genişlik hayal edin !

Ek olarak, toprak tümsekleri çimlerin bakımını zorlaştırır – bu da slaloma dönüşür, özellikle çim biçme makinesi gibi en hacimli bahçe ekipmanları için elverişsizdir – ve çim biçme makinesine veya motorlu tırpana  zarar verebilir . Bunları hizalamak, el arabasının izleriyle üzerlerinden geçmek elbette sorunu çözmez.

Kırsal kesimde ve bahçede köstebeklerin zararı daha fazladır. Aslında, daha yüzeysel tünelleri kazmak, bitki köklerine zarar vererek veya onları topraktan (dolayısıyla beslenmeden) mahrum bırakarak zarar verebilir. Birçoğu sebze bahçesindeki ve bahçedeki benlerin sebze, kök, soğan ve tohum yediğine inanır: daha önce söylediğimiz gibi durum böyle değil, böcek öldürücüler. Yemek yemek, köstebek tünellerini baskın yapmak için kullanan fareler ve tarla fareleri gibi kemirgenlerdir .

Bahçedeki köstebeklerden nasıl kurtulur?

Köstebekleri kalıcı olarak yok etmek yerine bahçeden , sebze bahçesinden veya meyve bahçesinden, çimlere ve bitkilere zarar vermeyecekleri uygun bir mesafeye (en az 500 m) götürerekköstebekleri çıkarmayı tercih ediyoruz . Bunu kansız tuzaklarla yakalayıp başka bir yerde serbest bırakarak veya kazılarını yönlendirerek yapabilirsiniz .

Bunları kesin olarak ortadan kaldırmak için piyasada ölümcül tuzaklar (örneğin bıçaklı veya sivri uçlu) ve zehirli yemler ( talpisit ) bulunmaktadır. Kendi yararları olan bu hayvanlara yarı barışçıl bir arada yaşamayı tercih ederek zarar vermemeyi tercih ediyoruz: Yalnızlar ve bu durumda denemek mantıklı görünüyor.

O zaman köstebeklerden nasıl kurtulurum ?

 Onları bahçemize veya sebze bahçemize yakın kalmaktan nasıl caydırabiliriz? Bu alanlar nasıl yaşanılmaz hale getirilir? Basit bir prensibe dayanan, sürekli ve belki de kombinasyon halinde kullanılacak birkaç yöntem vardır: koku, ses vb. kullanarak onları rahatsız edin. onlar için tatsız ve huzur bozucu bir yöntem.

Bunları uygulamaya koymadan önce , köstebeklerin hareket aralığını , yani galerilerinin yoğunlaştığı alanı belirleyin (bunlar alışılmış hayvanlardır). Köstebekleri çıkarmak için bu yollar boyunca müdahale etmeli, onları kazmalarını istemediğiniz yerden sürmeli ve kazıları başka yönlere yönlendirmeye “zorlamalısınız”.

İşte köstebeklere karşı kullanabileceğiniz çözümler :

  • Boş plastik şişeler veya bir tüneli kesmek için yere saplanmış bir demir çubuk üzerinde devrilmiş tenekeler : Rüzgarla hareket ettirilen şişelerin / tenekelerin ürettiği yere iletilen titreşimler benleri rahatsız etmelidir.
  • Stake ultrasonik difüzörler : İlk noktanın ana direklerine benzer şekilde çalışırlar.
  • Küçük alanlara dikerek köstebek ilacı olarak kullanabileceğiniz Fritillaria Imperialis gibi hoş olmayan kokulu bitkiler .
  • Yere dağılmaması gereken doğal kovucu maddeler : sarımsak (kaynatma şeklinde), hint yağı (suda emülsifiye edilecek), doğal veya sentetik maddelere dayalı ticari ürünler. Kovucular arasında sis bombaları da bulacaksınız : Bir kez yandığında tünellerde duman çıkaran bidonlar.
  • Köstebek önleyici gübre ( kalsiyum siyanamid ): Benleri uzak tutan temel gübreleme için bir azotlu gübre.

Sebze bahçesindeki ve bahçedeki köstebeklerin kendi yararları olduğunu daha önce söylemiştik. Aslında avlanarak toprağı larvalardan ve zararlı böceklerden arındırırlar (maalesef toprağın kalitesi için çok faydalı olan solucanlarla da beslenirler). Ayrıca, kazarak toprağı havalandırır, yumuşatır, drene eder ve dolayısıyla verimli hale getirir (biraz kazdığınızda veya bir motorlu çapa ile çalıştırdığınızda ne olduğu gibi :

Köstebek bahçeden çıkarıldıktan sonra, tümsekler kaldırılarak ve tüneller toprakla doldurularak, çim ekilerek veya alanı hazır çim ile kaplanarak çim restore edilmelidir (burada haddelenmiş çimlerin döşenmesi için talimatlar ). Çimleri keserek ( yazın çimleri kesmek bazı önlemler gerektirir) ve gerektiğinde havalandırarak keçeyi kaldırarak bakımını yapın .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir