Güvenli çalışmak daha iyi çalışmaktır
Kesilecek odun olduğunda motorlu testereye ihtiyacın var: bahçe işleri, odunluğa yakıt ikmali, kendin yap. Profesyoneller, büyük ağaçları kesmek ve bir koşum takımına sabitlenmiş budamak için kullanırlar. Tamamen açıkta kalan kesme çubuğu , motorlu testereyi tehlikeli hale getirir; o zaman geri tepme (ne olduğunu daha sonra açıklayacağız), şarapnel vb. ile yaralanma riski vardır. Ev bahçesinde küçük işler yapmak için kullanılması gerçeği daha az riskli değildir.
Peki motorlu testere güvenli bir şekilde nasıl kullanılır ? Nasıl çalıştığını, hangi güvenlik tertibatlarıyla donatıldığını ve doğru kullanım kurallarını bilmek önemlidir. Uygun KKD ve kişisel koruyucu ekipmana sahip olmak da aynı derecede önemlidir . Bu, tip, güç ve güç kaynağından bağımsız olarak tüm motorlu testereler için geçerlidir. Bu nedenle başlangıç noktası, güvenli bir şekilde çalışmak için bu iyi uygulamalar koleksiyonuyla birlikte okumanızı tavsiye ettiğimiz kullanım ve bakım kılavuzudur .
Motorlu testerenin güvenlik cihazları
Motorlu testereyi güvenli bir şekilde kullanmak, öncelikle kontrolleri ve güvenlik cihazlarını tanımak anlamına gelir. Motorlu testerenin kanunen zorunlu kılınan güvenlik tertibatları tamamen işlevsel olmalı ve asla kurcalanmamalıdır:
- Çubuk kapağı : motorlu testerenin güvenli taşınması ve saklanması için.
- Zincir freni / el koruması: ileri doğru iterseniz zincirin hareketini durdurur ve bir geri tepme meydana geldiğinde otomatik olarak; ayrıca sol eli ve ön kolu zincirlerden, dallardan vb. korur.
- Zincir tespit pimi : Zincirin kırılması veya paladan çıkması durumunda zinciri durduran motorlu testerenin alt kısmında bulunan tırnaktır.
- Açma/kapama düğmesi : motoru anında kapatır.
- Susturucunun koruyucu kapağı ( benzinli motorlu testereler için ).
- Gaz Kelebeği Kilit Kolu : Arka tutamağın üstünde bulunur, sıkıldığında gaz tetiğinin kilidini açar (böylece zincir yanlışlıkla dönmez).
- Arka tutamağın alt tarafında el koruması: Zincir kırılması durumunda sağ eli korur.
-
Elektrikli testerenin güvenli kullanımı için kurallar
İşte motorlu testereyi güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınız . Başlamadan önce:
- Çalışma alanınızın temiz, iyi aydınlatılmış ve elektrik kablolarından uzak olduğundan emin olun .
- Yağmur yağıyorsa veya alan nemliyse programınızı değiştirin, özellikle pille çalışan bir elektrikli testereniz veya elektrikli testereniz varsa .
- Benzinli motorlu testereyi yalnızca açık havada veya iyi havalandırılan alanlarda kullanın (egzoz dumanları zehirlidir).
- İnsanları ve evcil hayvanları en az 10 m uzakta tutun (kendi başına, güvenlik mesafeleri söz konusu olduğunda, bu bir ağacın devrilmesidir).
- Motorlu testere için gerekli kişisel koruyucu ekipmanı giyin (makalenin son bölümüne gidin).
Benzinle çalışan motorlu testereler için , yakıt ikmali motor kapalı ve soğukken yapılmalı, yakıt sızıntıları temizlenmeli ve makine çalıştırılmadan en az 3 m önce uzaklaşılmalıdır . Akülü veya elektrikli testereniz varsa aküye veya şebekeye bağlamadan önce açma/kapama düğmesinin “off” konumunda olduğundan emin olun. Motorlu testerenin güç kaynağından bağımsız olarak, zincir freni çalıştırıldığında devreye alınmalıdır : sadece kesme zamanı geldiğinde kilidini açın.
Çalışırken motorlu testere nasıl güvenli tutulur ? İki elinizle sıkıca : sol ön tutamağa ve sağ arkaya gider (sol elini kullananlar için de geçerlidir); başparmaklarınız tutamaçların etrafındaki tutuşlarını kapatmalıdır . Bir geri tepme durumunda bile, aracın kontrolünü elinizde tutmanın en iyi yolu budur. Bu zor ve hızlı kuralın (çok riskli) bir istisnası vardır: profesyoneller tırmanırken budama testeresini tek elle kullandıklarında.
Geri tepme veya geri tepmeden birkaç kez bahsettik . Bu, motorlu testerenin ani bir yukarı ve geri, sonra onu manevra yapan kişiye doğru sarsılmasıdır: çubuğun ucunun üst kısmı bir şeye dokunduğunda olur. Motorlu testereyi kullanırken, geri tepmeyi önlemek için mümkün olan her şeyi yapın :
- Çubuğun ucuyla kesmeyin.
- Ahşabı yukarıdan aşağıya, yani “çekme zinciri ile” keser: motorlu testereyi kullanmanın en güvenli ve en kontrollü yoludur.
- Tam olarak motorlu testereyi geriye doğru itme eğiliminde olduğundan, aşağıdan yukarıya, yani bir “itme zinciri” ile kesmekten kaçının.
- Motorlu testereyi omuz hizasının üzerinde kullanmayın, belden aşağısı çalışın.
- Çubuğun ucunun yere veya nesnelere (dallar, gövde, aletler vb.) çarpmadığından emin olun.
Çalışırken sabit bir pozisyon bulun ve zemine dikkat edin: ıslak, kaygan, yokuş aşağı, engebeli, dallarla dolu vs. Sırtınızı düz tutun ve gerekirse bacaklarınızı bükmek yerine esnetin. Yavaşça çalışın ve merdiven üzerinde dengede dururken kesmeyin.
Motorlu testere hareket halindeyken, asla sadece arka tutamakla (sağ el istemeden hızlanabilir) değil, ön tutamak ve zincir freni devredeyken tutun. Çalışırken hareket ederseniz zincir frenini uygulayın . Motorlu testereyi asla başıboş bırakmayın ; kısaca durursanız, zinciri zincir freni ile kilitleyin, aksi takdirde motoru kapatın.
Motorlu testere ile kesmeden önce şunlardan emin olun:
- Kesilecek odun doğru konumdadır (örneğin, yakacak odunu küçük parçalar halinde kesiyorsanız şövaleye iyi sabitlenmiştir).
- Bıçak kesime sıkışmaz.
- Odun gergin değildir (bir dal veya gövde ile olabilir).
- İnce dallar testere zincirini engellemez veya zincire takılmaz.
- Kesimin sonunda zincir yere veya başka bir şeye çarpmaz.
Çalışmanın sonunda, kapatıldıktan sonra, motorlu testereyi güvenli bir şekilde taşımak için zincir frenini takın, çubuk kapağını takın, makineyi ön kolundan tutun ve çubuk arkaya bakacak şekilde yürüyün.
Motorlu testere bakımı ve güvenliğinin el ele gittiğini biliyor muydunuz ? Keskin, iyi gerilmiş zincir, iyi zincir ve çubuk yağlama ile birleştiğinde çalışmayı daha güvenli ve daha az yorucu hale getirir. Aslında, zincir ipliğini kaybetmişse veya tam olarak keskinleştirilmemişse, geri tepme riski artar; gevşekse, çubuktan kolayca çıkar. Bu arada, motorlu testere yağ pompasının nasıl çalıştığı ve zincirin nasıl ve ne zaman keskinleştirileceği ile birlikte motorlu testere bakım el kitabımız da burada .
Benzinli testere ilk strokta çalışmıyor mu? Bu bir karbüratör sorunu olabilir, bu nedenle motorlu testerenin neden su bastığını ve karışımı mükemmel bir şekilde nasıl hazırlayacağınızı öğrenin . Servise götürmeden önce, motorlu testere açılıp hemen kapanıyorsa ne yapabileceğinizi kontrol edin .